100% satisfaction guarantee Immediately available after payment Both online and in PDF No strings attached
logo-home
Samenvatting Handelsrecht A/Kern in het ondernemingsrecht $3.29   Add to cart

Summary

Samenvatting Handelsrecht A/Kern in het ondernemingsrecht

  • Course
  • Institution
  • Book

Samenvatting van het boek Kern in het ondernemingsrecht. 66 pagina, alle artikelen genoemd.

Preview 3 out of 63  pages

  • Yes
  • January 4, 2015
  • 63
  • 2014/2015
  • Summary

1  review

review-writer-avatar

By: Ingehoi • 9 year ago

Translated by Google

Clear and organized

avatar-seller

Available practice questions

Flashcards 17 Flashcards
Free 19 sales

Some examples from this set of practice questions

1.

Kies de juiste/beste ondernemingsvorm: Pieter heeft geen geld. Om wat bij te verdienen, wil hij graag in zijn eentje websites te gaan ontwikkelen. Hij wil geen schulden aangaan. Een computer en de benodigde software heeft hij al.

Answer: De beste keus hier een eenmanszaak. De enige kosten die Pieter dan zal maken zijn de kosten voor het inschrijven in het Handelsregister (art 2 lid 1 Handelsregisterbesluit 2008). BV had hier ook gekund nu hiervoor geen minimum kapitaal meer vereist is. Hier is echter alleen het strenge regime van toepassing waardoor deze niet geschikt is. Voor maatschap/vof/vereniging voldoet hij niet aan de eisen = meerzijdige rechtshandeling.

2.

Als iemand bang is voor aansprakelijkheid welke voortvloeit uit een eenmanszaak, welke vorm kan hij dan het beste kiezen?

Answer: BV, nu de aansprakelijkheid dan niet bij de bestuurders ligt (in beginsel). Er zal dan tenminste één aandeel moeten worden uitgebracht. Als iemand vanuit een eenmanszaak komt, kan hij deze gebruiken tot volstorting van het aandeel of meerdere aandelen. Hiervoor is dan geen accountantsverklaring nodig, er kan worden volstaan met een beschrijving. Voor het oprichten van een BV zijn geen meerdere mensen nodig (2:175 BW)

3.

Wat zijn de functies van aandelen?

Answer: 1. Vermogen aantrekken. Het bedrag wat ter beschikking moet worden gesteld is de nominale waarde. Deze staat in de statuten vermeld. De aandeelhouder heeft een inbrengverplichting. (NV = 2:80 BW) 2. Zeggenschapsfunctie. Met een aandeel is doorgaans een stemrecht verbonden, maar deze kan ook worden uitgesloten in de statuten (BV = art 2:228 lid 4 BW, NV = 2:118 BW). 3. Winstverdelingsfunctie. De behaalde winst wordt verdeeld en zover mogelijk uitbetaald, ook dit recht kan in de statuten worden ontnomen (BV = art 2:216 BW, NV = 2:105 BW) LETOP! Aandelen kunnen nooit en het recht tot stemmen en het recht op winstuitkering tegelijk worden ontnomen.

4.

Kan een eenmanszaak worden omgezet?

Answer: Nee, omzetting kan alleen plaatsvinden door rechtspersonen. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon. (art 2:18 BW)

5.

Wat is de juiste rechtsvorm: Een grote groep supermarkten wil gaan samen werken om zo goedkopere contracten te kunnen afsluiten bij leveranciers.

Answer: Coöperatie --> Een coöperatie wordt gevormd door deze samen aan te gaan. Het heeft een statutair bestuur. Dit kunnen de supermarkteigenaren zelf zijn, maar ook een derde. Het bestuur kan zo in onderhandeling gaan met de leveranciers om goedkopere contracten af te sluiten. (art 2:53 BW). VOF --> Ligt minder voor de hand, nu dan alle supermarkteigenaren actief moeten deelnemen. Verenging --> Nee, mag geen winstuitkeringen (het voordeel door goedkopere contracten) uitkeren. BV --> Kan. De voordelen behaald uit de contracten kunnen dan als dividend worden uitgekeerd. Nadeel: het strenge regime. Denk bijvoorbeeld aan de jaarrekening/verslag

Flashcards 29 Flashcards
Free 16 sales

Some examples from this set of practice questions

1.

Wanneer mag er door een NV winst worden uitgekeerd?

Answer: Art 2:105 BW Er mag door een NV pas winst worden uitgekeerd als het eigenvermogen groter is dan het gebonden vermogen. Het gebonden vermogen is het eigenvermogen + wettelijke reserves.

2.

Wanneer mag een NV zijn eigen aandelen kopen?

Answer: Inkoop van eigen aandelen door de nv mag alleen gebeuren vanuit de vrije reserves (art 2:98 lid 2 BW). De inkoop leidt niet tot vermindering van de post geplaatst of gestort kapitaal in de balans (art 2:373 lid 3 BW). Eigen aandelen mogen niet als activa post worden opgevoerd (art 2:385 lid 5 BW) en de vennootschap mag geen stem uitbrengen op een eigen aandeel (art 2:118 lid 7/228 lid 6 BW). De waarborgen hierover zijn te vinden in art 2:98/207 BW. Als de bestuurders lid 2 verbreken zijn zij hoofdelijk aansprakelijk tegen de vervreemder als hij te goedertrouw was (art 2:98a/207a lid 1 BW). De inkoop van eigen aandelen is slechts toegestaan voor zover het bedrag van het eigen vermogen verminderd met de verkrijgingsprijs van de aandelen niet kleiner is dan het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal vermeerderd met de reserves die krachtens de wet of statuten moeten worden aangehouden. Daarbij dienen de aandelen zijn volgestort, voordat zij kunnen worden aangekocht door de NV

3.

Als een BV blijkt dat uitbetaalde dividend mag worden terug gevorderd, kan dit dan bij de aandeelhouder? Of bij de bestuurder die toestemming heeft gegeven tot uitkering?

Answer: Art 2:216 lid 3 BW => eerste zin bestuurders => derde zin aandeelhouders --> Als een aandeelhouder dividend heeft ontvangen dat hij wist of behoorde te weten dat de uitkering niet kon voortgaan, dan moet de aandeelhouder het bedrag van de dividend terugbetalen aan de vennootschap. Als niet kan worden betaald, zijn ook de bestuurders aansprakelijk, hoofdelijk verbonden voor het te kort. Het is een vorm van interne aansprakelijkheid. Als bestuurders eerst direct het te kort op vangt met het privévermogen, kan het bestuur de aandeelhouders aanspreken en dat deel van dividend komt dan weer bij de bestuurders.

4.

Wanneer mag er dividend worden uitgekeerd door een BV?

Answer: Om dividend te mogen uitkeren, moet er door het bestuur eerst de balanstest doen (art 2:216 lid 1 BW) en hierna de uitkeringstest (2:216 lid 2 BW). Er mag plaats uitkering plaatsvinden als de BV niet in de problemen komt door deze uitkering. De BV kent niet de kapitaalklem zoals voor de NV geld (de bv mag dus zijn EV uitkeren)

5.

Wat houdt de stortingsplicht op aandelen bij een nv en bv in?

Answer: Aandelen zijn de klassieke manier om eigen vermogen te vergaren. De volstorting kan gebeuren in geldt (NV/BV art 2:80a/191a BW), maar ook in natura (NV/BV art 2:94a/204b BW). Het uitgangspunt is bij betaling dat het nominale bedrag wordt gestort, al het extra is agio. Een aandeel hoeft niet geheel te worden volgestort bij uitgifte. bij een NV dient er 75% van het aandeel te worden volgestort. Zodra de vennootschap hierom vraagt moet het gehele aandeel plus agio worden volgestort (art 2:80 lid 1 BW). Voor een bv geldt een ruimere regeling, art 2:190 lid 1 BW. Zo kan het gehele bedrag en zelfs agio worden bedongen. er kunnen dus niet volgestorte aandelen zijn. Voor de NV geldt de minimum eis van 45.000 euro, voor de bv is geen minimum eis.

Flashcards 19 Flashcards
Free 9 sales

Some examples from this set of practice questions

1.

Wat is de strekking van art 2:216 BW?

Answer: Het bestuur dient de goedkeuring te verlenen aan uitkering van winst of reserves. Kan de bv na de uitkering niet voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden, dan zijn de bestuurders die ten tijde van de uitkering wisten of redelijkerwijs behoorden te voorzien, jegens de vennootschap hoofdelijk aansprakelijk voor het te kort dat door die uitkering is ontstaan. (interne aansprakelijkheid) De bestuurders dienen een uitkeringstest te doen en hier rekening te houden met de algehele financiële situatie van de vennootschap. Het gaat niet alleen om ten tijde van de uitkering, maar ook om de periode die daar op volgt.

2.

Wat wordt bedoelt met 'voor het te kort dat door uitkeringen ontstaan' in lid 3 van art 2:216 BW?

Answer: Hiermee wordt bedoelt dat de aansprakelijkheid maximaal het bedrag van de kuitkering is of zoveel minder als de schuldeisers van de bv te kort komen bij hun verhaal op de vennootschap.

3.

Wat is bepaald in het arrest Poot/ABP?

Answer: 'De vermogensschade van de vennootschap, zal, zolang zij niet is vergoed, een vermindering van de waarde van de aandelen in de vennootschap meebrengen. In beginsel kunnen de aandeelhouders echter op grond van dit voor hen ontstane nadeel niet eigen vordering tot schadevergoeding tegen de bedoelde derde te gelden maken. Het ligt op de weg van de vennootschap om ter bescherming van de belangen van allen die bij het in stand houden van haar vermogen een belang hebben, van derde een schadevergoeding te vorderen'. Kortom: de vennootschap moet zelf verhalen.

4.

Wat is een doorbraak van aansprakelijkheid?

Answer: In beginsel zijn bestuurders en andere functionarissen van de bv niet persoonlijk aansprakelijk (art 2:5 BW). Als bestuurders wel persoonlijk aansprakelijk worden, wordt er gesproken van een doorbraak van aansprakelijkheid. Voor deze externe aansprakelijkheid zijn twee regels van belang; 1. art 2:248 BW 2. De gevallen waarin een gedupeerde schuldeiser van een bv met succes individueel een actie uit onrechtmatige daad tegen een bestuurder kan instellen.

5.

Autohandel BV heeft drie bestuurders: A, B en C. De raad van commissarissen wordt gevormd door X en Y. In de statuten van Autohandel BV is bepaald dat slechts vertegenwoordigersbevoegd zijn: a) het bestuur als zodanig, b) A zelfstandig (dus in zijn eentje) en c) B en C gezamenlijk. Deze vertegenwoordigingsregeling is ingeschreven in het handelsregister. A, B en C hebben in een reglement opgenomen dat zij alle drie moeten instemmen met de aankoop van een tweedehands auto boven een bedrag van €20.000. Geef aan of Autohandel BV onder de gesloten overeenkomst uit kan. A koopt zonder overleg namens Autohandel BV een tweedehandsauto voor € 30.000.

Answer: Stap1: wie vertegenwoordigd? A Stap 2: Was A hier toe zelfstandig bevoegd? Ja staat in de statuten. Stap 3: Beperking toegestaan? Voorwaarde tot een bepaald bedrag. Stap 4: Wettelijke kapstok? Deze werkt alleen intern, nu geen wettelijk basis hiervoor is. Hij wordt niet door de wet toegelaten. --> voorwaarde die niet tot de wet is te herleiden, de rechtspersoon is dus gebonden. (art 2:240 lid 2/3 BW) bevoegdheid is onbeperkt en onvoorwaardelijk. Stap 5: Bibolini van toepassing? Nee.

The benefits of buying summaries with Stuvia:

Guaranteed quality through customer reviews

Guaranteed quality through customer reviews

Stuvia customers have reviewed more than 700,000 summaries. This how you know that you are buying the best documents.

Quick and easy check-out

Quick and easy check-out

You can quickly pay through credit card or Stuvia-credit for the summaries. There is no membership needed.

Focus on what matters

Focus on what matters

Your fellow students write the study notes themselves, which is why the documents are always reliable and up-to-date. This ensures you quickly get to the core!

Frequently asked questions

What do I get when I buy this document?

You get a PDF, available immediately after your purchase. The purchased document is accessible anytime, anywhere and indefinitely through your profile.

Satisfaction guarantee: how does it work?

Our satisfaction guarantee ensures that you always find a study document that suits you well. You fill out a form, and our customer service team takes care of the rest.

Who am I buying these notes from?

Stuvia is a marketplace, so you are not buying this document from us, but from seller CvanEssen. Stuvia facilitates payment to the seller.

Will I be stuck with a subscription?

No, you only buy these notes for $3.29. You're not tied to anything after your purchase.

Can Stuvia be trusted?

4.6 stars on Google & Trustpilot (+1000 reviews)

100495 documents were sold in the last 30 days

Founded in 2010, the go-to place to buy study notes for 14 years now

Start selling
$3.29  9x  sold
  • (1)
  Add to cart