Het eindexamen: na de examens

Na ieder examen krijg je weer een lekker gevoel; je kunt er wéér een afstrepen. Met dit artikel maken wij de tijd zowel tussen als na de examens nog wat relaxter!

Neem rust

Je hebt gedurende het examen een paar uur veel inspanning geleverd. Het is belangrijk om direct na een gemaakt examen even rust te nemen en niet direct te beginnen met leren voor je volgende examen. Je moet je hoofd even rust gunnen. Het is meestal mooi weer in de examenperiode. Ga fietsen, spreek met een vriend(in) af of drink een kop thee in de tuin. Het is belangrijk om even met iets anders bezig te zijn dan je examens.

Nakijken of niet?

Veel eindexamenleerlingen kunnen het niet laten om hun examens na te kijken. Denk hier echter van te voren goed over na. Er zijn namelijk veel open vragen in examens die je mogelijk zelf niet goed kunt beoordelen. Dit kan ervoor zorgen dat je te vroeg de goede moed of zelfvertrouwen verliest, dit kan een negatief effect hebben op de examens die je nog moet maken.

Wachten op de uitslag

De periode tussen je laatste examen en de uitslag, kan oneindig lijken. Plan in die periode veel leuke dingen die voor afleiding zorgen. Je hebt er niks aan als je gaat zitten wachten tot het moment daar is. Veel vriendengroepen gaan bijvoorbeeld met elkaar op vakantie, de welbekende ‘eindexamenreis’. Ook zonder groot budget is het mogelijk om op vakantie te gaan. Anderen gaan juist (meer) werken om een buffer voor de zomer op te bouwen. Wij geven je alvast wat inspiratie voor leuke baantjes.

De uitslag

Het moment dat je gebeld wordt, zal je niet snel vergeten. De één is zeker van z’n zaak en voor de ander spant het erom. Plan ook die dag iets leuks tot je gebeld gaat worden. Je kan met klasgenootjes afspreken, maar dit kan er ook voor zorgen dat jullie elkaar onnodig zenuwachtig maken. Je kan samen afspreken om wat leuks te gaan doen, maar zorg dat jullie het zo min mogelijk over de eindexamens hebben. Vergeet daarnaast ‘s ochtends de champagne niet koud te zetten (uiteraard wel als je 18 jaar of ouder bent)! Want wat er ook gaat gebeuren: het is een goed moment om te proosten. Hoogstwaarschijnlijk om te vieren dat je je diploma hebt en anders om te vieren dat je het met een herkansing gaat halen!

Eindexamenfeestje

Je zal niet de enige zijn die dit overweegt, maar in dit geval geldt: bij twijfel doen! Het is namelijk een leuk moment om samen met je vrienden te vieren dat de examens voorbij zijn. En hoe meer het er zijn, des te beter! Het zal steeds in een andere omgeving zijn en en de groep varieert waarschijnlijk ook constant, dus vervelen doet het niet. Daarnaast zijn dit de laatste momenten dat jullie gemakkelijk kunnen afspreken voordat iedereen z’n eigen weg gaat.