Het eindexamen: tijdens

Eindexamen - Het eindexamen: tijdens

Als je eindexamen gaat doen, heb je waarschijnlijk al van veel mensen gehoord wat je wel en niet moet doen en wat wel en niet handig is. Je hebt de voorbereiding afgerond en bent ready. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen tijdens je eindexamen!

Kom op tijd

Je hebt de starttijd van je examen waarschijnlijk al weken in grote letters in je agenda staan. Het is slim om ruim op tijd op school aan te komen zodat je nog even rustig naar het toilet kan, je spullen kan pakken en nog even met je vrienden kan kletsen. Probeer vooral niét over de examenstof te praten, maar over leuke dingen om je hoofd even op andere gedachten te brengen.

Wat wel / niet meenemen

Een examen duurt lang, dus het is slim om een flesje water en wat eten mee te nemen. Voor jezelf en de anderen in de zaal is het verstandig om iets mee te nemen wat geen sterke geur heeft en iets wat niet kraakt. Twijfel je verder nog over welke spullen je wel en niet mee mag nemen naar het eindexamen? Examenoverzicht heeft een handige checklist gemaakt per richting en vak. Die vind je hier!

Spieken?

Aangezien je jaren naar je eindexamen toegewerkt hebt en je, als het goed is, je meer dan voldoende hebt voorbereid, mag je erop vertrouwen dat je over alle benodigde kennis beschikt. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen enkele aanleiding is voor de surveillanten om te denken dat jij spiekt. Kijk dus niet overdreven om je heen maar richt je vooral op je eigen papier. Als je wel afkijkt, bepaalt de directeur van jouw school wat er gebeurt. In de meeste gevallen krijg je een 1 voor je examen, wordt het examen ongeldig verklaart of mag je niet meer deelnemen aan de examens.

Beantwoorden van vragen

Wij raden aan om eerst rustig alle vragen door te lezen. Vervolgens kun je de vragen die je weet behandelen, die punten heb je dan zeker weten binnen gesleept! De resterende tijd kun je gebruiken voor de vragen die je niet weet. Deze aanpak voorkomt ook dat je in een negatieve spiraal terecht komt omdat je blijft hangen bij een vraag die je niet weet. Blijf positief en kijk juist naar de vragen die je wél weet. Mocht er een vraag zijn waarvan je het antwoord écht niet weet, schrijf dan toch iets op! Hiermee maak je nog kans op een deel van de punten. Nog meer examens tips nodig? Neem hier dan vooral een kijkje!