Hoe kun je je het beste voorbereiden op het eindexamen?

Voor leerlingen die eindexamen doen, breken spannende tijden aan want de examens komen steeds dichterbij. Stress, dagenlang leren, alle stof van de afgelopen jaren in je hoofd zien te krijgen in een tijdsbestek van, in sommige gevallen, enkele weken. Er komt nogal wat bij kijken. Daarom zetten we in dit artikel een aantal voorbereidingen voor je op een rijtje die je kunt treffen met betrekking tot de eindexamens.

Oefenmateriaal

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om goed gereedschap te hebben. Je mag er inmiddels dan wel op vertrouwen dat je qua kennis redelijk goed zit in het examenjaar, maar je kunt nooit zeker genoeg zijn. Om alle examenstof nog eens goed tot je te nemen, gebruiken veel eindexamenleerlingen de samenvattingen van ExamenOverzicht. Hierin wordt alles dat je op het eindexamen kunt verwachten in een eenvoudig en helder verhaal verpakt. Nog een heel goede manier om je voor te bereiden op de examens, is natuurlijk het eindeloos oefenen van examenstof. Door ook de oefenboeken van ExamenOverzicht uit te spelen, moet het met dat oefenen helemaal goed komen.

Planning

Een goede planning is cruciaal bij de voorbereiding van je eindexamen. Wanneer leer je welk vak, wanneer pak je je rust en op welke tijdstippen ben je het meest productief? Het is handig om per vak op te schrijven wat je moet leren. Vervolgens schat je voor elke taak die je op de planning wil zetten in hoeveel tijd je eraan kwijt zult zijn. Vervolgens beoordeel je welke taken het belangrijkst en meest urgent zijn. Nu heb je een lijst voor je met alles dat er moet gebeuren op volgorde van prioriteit. Verdeel deze taken nu over de dagen waarop jij aan je planning wil werken. Probeer deze ‘studiedagen’ op te delen in blokken. Je bent op die manier namelijk veel productiever dan wanneer je aan één stuk door studeert. Vergeet ook geen rekening te houden met het inplannen van activiteiten zoals sport of af en toe iets leuks met vrienden. Je hersenen hebben immers ook ontspanning nodig.

Examentraining

In het kader van “het kost wat, maar dan heb je ook wat” is een examentraining een typisch voorbeeld. Tijdens zo een training komen alle onderwerpen, vragen en valkuilen van een desbetreffend vak in één keer voorbij. Als er één vak is waar je niet zo sterk in bent, is het absoluut de moeite waard om zo een training te volgen. Je wordt begeleid door studenten die een ster zijn in een bepaald vak. In twee of drie dagen tijd krijg je alle theorie, maak je oude examens en is er tijd om vragen te stellen. Een soort ideale spoedcursus dus.

Extra stof

Naast de normale boeken die je gebruikt op school, wordt er ook veel extra materiaal aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan YouTube video’s waarin onderwerpen nog eens duidelijk worden uitgelegd. Het grote voordeel van video’s is dat je het hoort in plaats van dat je teksten moet lezen en je ze op elk moment op pauze kunt zetten of terug kunt spoelen als je bijvoorbeeld aantekeningen maakt of de docent even niet gehoord hebt.

Neem je rust

Ten slotte is het uiteraard belangrijk om genoeg rust te pakken. Gedurende de periode waarin je je intensief aan het voorbereiden bent op het eindexamen is het belangrijk om voldoende rust te nemen omdat de leerstof juist in die rust periodes goed verwerkt kan worden in je hersenen. Bovendien neem je de stof veel beter tot je en kun je jouw kennis beter toepassen als je bent uitgerust. Rust zit hem uiteraard in voldoende slaap ‘s nachts, maar vergeet ook je ontspanning en leuke momenten tussendoor niet. Het komt er dus op neer dat de wereld van examenvoorbereidingen vol zit met hulpmiddelen die jou kunnen helpen bij het halen van dat felbegeerde papiertje. Van samenvattingen tot oefenboeken, van examentrainingen tot YouTube video’s en van goede planning tips tot moeder natuur die je genoeg rust geeft: ze dragen allemaal hun steentje bij!