Hoe kan ik als student op een slimme manier geld besparen?

Studenten en geld: het lijkt een eeuwige haat-liefde verhouding. Er is een aantal zaken waar je als student liever niet je meeste geld aan uitgeeft, maar waar je niet aan ontkomt. In dit artikel delen we handige tips zodat je deze kosten toch zo laag mogelijk kunt houden.

Zorgverzekering

Het is elke maand weer een pijnlijk moment: de afschrijving van je zorgverzekering. Het is belangrijk om zorgvuldig een verzekering af te sluiten en te kijken wat écht noodzakelijk is. Heb je een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Kijk je bij de studenten aanbiedingen? Door gebruik te maken van vergelijkingssites kun je makkelijk de beste deal checken. Maar let op: als je niet voor een onaangename verrassing wil komen te staan, moet je niet vergeten de voorwaarden te lezen. Lage maandelijkse kosten betekent namelijk niet automatisch een goede deal.

Telefoon abonnement

We kunnen niet meer om het gebruik van een smartphone heen. Een telefoon abonnement waarmee je maandelijks iets meer kan dan je moeder bellen en de treintijden opzoeken, kan behoorlijk wat geld kosten. Gelukkig denkt de studentendeal van Ben met je mee. Studenten kunnen hier zelf een abonnement samenstellen dat het best bij hun wensen past. Zo kan je, naast een 2-jarig abonnement, ook een maandelijks opzegbaar abonnement nemen, ideaal als je naar het buitenland vertrekt voor een minor, stage of master. Daarnaast heb je als student geen last van aansluitkosten en kun je je gewenste bundel precies samenstellen hoe jij dat wil.

Sportschool

Wat is dé plek om alle biertjes en bitterballen eraf te trainen? Precies. Daarnaast is het aangetoond dat sporten en studeren een goede combinatie is. Maar neem geen genoegen met de dichtbijzijnste sportschool, er zijn genoeg goedkope opties voor studenten. Het is bijvoorbeeld handig om een abonnement af te sluiten bij een landelijke keten omdat je dan door het hele land heen kunt sporten, handig als je verhuist of bij je (schoon)ouders op bezoek bent. Daarnaast zijn ze vaak ook goedkoper, precies wat studenten willen. Veel sportscholen hebben geregeld acties: geen inschrijfkosten of een maand gratis sporten. Vaak is het absoluut de moeite waard om net even iets langer door te zoeken tot je een goede deal hebt gevonden.

Kleding

Voor een broek en een leuke trui moet je heel wat uurtjes werken. Als je echter een beetje je best doet, is dit ook iets waar je redelijk op kunt besparen. Shoppen in de sale scheelt je soms een paar tientjes, net lekker als je op Ome Duo zit te wachten. Er zijn jaarlijks minimaal vier grote sale-momenten waar het grootste aantal winkels aan deelneemt. Wanneer die precies zijn, is geheim. Op basis van eerdere jaren kan wel voorspeld worden dat het ongeveer op de volgende momenten zal zijn:

  • Wintersale (december en januari)
  • Midseason sale (maart en april)
  • Zomersale (juni en juli)
  • Midseason najaars sale (september en oktober)

Daarnaast lijkt er een nieuwe trend te ontstaan onder studenten: tweedehands kleding. Elke stad heeft ruim voldoende aanbod aan tweedehands winkels waar je voor een klein prijsje leuke items kunt scoren. Daarnaast kun je online ook leuke tweedehands items kopen via bijvoorbeeld Vinted. Je kunt hier makkelijk kleding op (ver)kopen via je eigen online account, ook wel ‘jouw kledingkast’ genoemd. Het is een kwestie van goed zoeken en even extra wassen.