VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

Hoe kun je een studieboek het beste markeren?

Gepubliceerd op 28 juni 2017·Laatste update op 27 maart 2019
Samenvattingen maken - Hoe kun je een studieboek het beste markeren?

Voor de één is het een fijne manier van studeren en de ander raakt compleet het overzicht kwijt door pagina’s vol gemarkeerde tekst. Toch heeft het wel degelijk zin om bepaalde zinnen, begrippen of onderdelen uit de tekst te markeren. Om te voorkomen dat niet elke regel in je studieboek gemarkeerd is, geven wij je een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen.


Lees eerst de tekst

Voordat je tekeer gaat met je markeerstift, is het belangrijk dat je eerst de hele tekst van de alinea of paragraaf leest. Door de tekst namelijk te lezen, creëer je een bepaald overzicht van alle stof. Zo kun je meestal uit de tekst die je net gelezen hebt, één zin halen die de hoofdgedachte van de tekst omschrijft.


Markeer niet te veel

Hoewel het verleidelijk is om de hele tekst te markeren, is dit niet de beste strategie. Probeer alleen de hoofdzaken uit de tekst te markeren zoals de kernzinnen en de belangrijkste begrippen. Als je markeerstift al leeg is na één hoofdstuk, weet je dat je iets verkeerd doet. Door teveel te markeren, raak je namelijk het overzicht kwijt en leer je dingen die overbodig zijn.


Gebruik verschillende markers

Indien je het onoverzichtelijk vindt worden, kan het verstandig zijn om te werken met meerdere markers. Zo kun je een blauwe marker gebruiken voor datums, namen en formules die je moet onthouden en kun je een groene marker gebruiken voor de wat uitgebreidere tekst die je zeker nog eens moet herlezen. Als er bij een gedeelte in de tekst nog vraagtekens boven je hoofd staan of als je de betekenis van een bepaald begrip niet weet, kun je deze geel markeren, zodat je hier tijdens het college vragen over kan stellen of later nog eens kan opzoeken.


Gebruik andere methoden

Naast het markeren van de tekst kun je in de kantlijn ook delen arceren die belangrijk zijn. Zo wordt het geen kliederboel en blijft het overzichtelijk. Het onderstrepen, markeren of arceren van de tekst is natuurlijk alleen zinvol als je hier ook iets mee doet. Tenzij je het geluk hebt dat je de tekst maar een keer hoeft te lezen en het daarna kan dromen. Gebruik de gemarkeerde tekst daarom als materiaal om te leren, jezelf te overhoren of om flashcards mee te maken.


Kortom: lees eerst de tekst, markeer de belangrijkste kernzinnen en begrippen, gebruik eventueel verschillende markers en gebruik de gemarkeerde tekst als materiaal om te leren.Meer leuke studietips krijgen? Volg ons op Instagram!

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

×