Tips voor als je een tussenjaar wil nemen

Start studie - Tips voor als je een tussenjaar wil nemen

Veel mensen dromen ervan om een tussenjaar te nemen om de wereld te ontdekken, bakken met geld te verdienen of om eindelijk te genieten van hun welverdiende rust. Misschien wil je wel je rijbewijs halen of zelfs een nieuwe taal leren. Om ervoor te zorgen dat je een plan hebt voor je tussenjaar, hebben we de beste tips voor je gebundeld in dit artikel.

Stel jezelf de vraag waarom je een tussenjaar wil nemen

Wil je een tussenjaar nemen omdat je graag wil reizen of omdat je liever wil gaan werken, zodat je geld kunt verdienen? Veel studenten kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen omdat ze nog niet weten welke (vervolg)studie ze willen gaan doen. Zorg ervoor dat je duidelijk op een rijtje hebt waarom je zo graag een tussenjaar wil nemen.

Overtuig je ouders

Zodra je voor jezelf duidelijk op een rijtje hebt waarom je dit wil, kun je ook makkelijker je ouders overhalen. Vaak zien ouders een tussenjaar namelijk als verspilde tijd, waarin ze denken dat je elke dag uitslaapt en vervolgens niet meer wil studeren. Zodra je ouders overtuigd zijn, kunnen ze je in je keuze ondersteunen, wellicht ook financieel.

Maak een plan

Er zijn zoveel dingen die je in een tussenjaar kunt doen, waardoor het verstandig is om van te voren een plan te maken over wat je wil. Een goede voorbereiding is namelijk essentieel, hierdoor kun je het maximale uit je tussenjaar halen. Probeer je niet te veel af te laten leiden door wat je ouders of vrienden vinden, het is namelijk jouw tussenjaar.

Leer jezelf kennen

Tijdens een tussenjaar kun je de tijd nemen om te ontdekken wie je bent, wat je wil en wat je leuk vindt om te doen. Dit schetst alleen maar een beeld voor wat je zou willen doen in de toekomst. Ook kom je er natuurlijk achter wat je niet leuk vindt. In dit jaar zul je merken dat je zelfstandiger wordt, verantwoordelijkheid leert te nemen en dat je bewust leert omgaan met geld.

Bepaal je budget

Als je in je tussenjaar graag wil werken, kun je mooi geld verdienen om te sparen of om leuke dingen te doen. Indien je wil reizen, je rijbewijs wil halen, een taalcursus wil volgen of naar een high school wil in het buitenland, zul je flink moeten sparen aangezien hier vaak een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Door vooraf je budget te bepalen, weet je hoeveel geld je ongeveer nodig hebt en kun je beginnen met sparen (of dit geld opzij zetten op je bankrekening).

Verbeter je cv

Tijdens een tussenjaar kun je ook je cv verbeteren door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen. Indien je gaat reizen of een taalcursus gaat nemen, leer je vloeiend een andere taal spreken en dat is alleen maar goed voor je cv en jouw kansen op de arbeidsmarkt. Benieuwd naar meer tips hoe je je cv een boost kan geven? Lees dan ons artikel over hoe je met een zo goed mogelijk cv de arbeidsmarkt op kunt gaan.

Denk na over je toekomst

Het is natuurlijk belangrijk dat je geniet van je tussenjaar. Bedenk ook dat je er in dit jaar achter moet komen wat je na je tussenjaar wil gaan doen. Wil je weer verder studeren? Zo ja, welke studie wil je dan gaan volgen? Ga naar open dagen en wees op tijd met het inschrijven voor een nieuwe studie, aangezien hier bepaalde inschrijfdatums aan vastzitten. Zo is de landelijke deadline voor alle bacheloropleidingen 1 mei.

Meer handige tips voor tijdens je studie krijgen? Volg ons op Instagram!