VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

Eerste hulp bij projectgroepen

Gepubliceerd op 31 mei 2019
Studeertips - Eerste hulp bij projectgroepen

Tijdens je studententijd krijg je vroeg of laat te maken met projectgroepen. Er zijn veel studenten die spontaan zenuwen krijgen van werken in een projectgroep. Na het lezen van dit artikel nemen die zenuwen hopelijk een beetje af en zul je zien dat het allemaal best meevalt.


Projectgroep kiezen

Sommige docenten stellen projectgroepen zelf samen, in andere gevallen laten ze de keuze aan de student over. Als jij binnen de laatste categorie valt, is het raadzaam om niet altijd voor de gezelligheid te kiezen. Er moet namelijk binnen een projectgroep hard gewerkt worden en dat gaat niet altijd samen met alleen maar gezelligheid. Je kunt ook kiezen voor studiegenootjes waarvan je weet dat ze goed kunnen (samen)werken en de studie serieus nemen.


Maak afspraken

Om lastige situaties te voorkomen, is het verstandig om tijdens jullie eerste bijeenkomst direct afspraken te maken. Het is aan te raden om over de volgende zaken afspraken te maken:

  • Wat zijn de consequenties als iemand zijn werk niet doet of een deadline niet haalt?

  • Wat gebeurt er als iemand meerdere keren afwezig / te laat is?

  • Wat zijn de rollen binnen de groep? Bespreek elkaars kwaliteiten!

  • Hoe communiceren jullie?

  • Hoevaak mag je een regel maximaal overtreden en wat gebeurt er dan?

  • Afspraken over taalgebruik, opmaak et cetera besparen je achteraf veel werk.


Online werkomgeving

Het is handig om een verzamelplek aan te maken waar al jullie werk samenkomt. Je kunt denken aan een gemeenschappelijke map in Google Drive of Dropbox maar Facebook is ook een goede optie. Het voordeel van Facebook is dat je gemakkelijk een besloten groep kan aanmaken en de gedeelde documenten makkelijk kunt terugvinden. Een nadeel is dat je het werk niet kunt opslaan in mapjes.


Geef grenzen aan

Een projectgroep is vaak een verzameling van allerlei typen studenten met verschillende kwaliteiten en eigenschappen. Sommige studenten willen graag hard werken en zijn hier ook toe in staat. Herken je jezelf hierin? Zorg er dan voor dat je niet teveel werk op je neemt maar blijf het eerlijk verdelen. Als je in je eentje te veel werk op je neemt, is de kans groot dat je stress krijgt en zoveel met je studie bezig bent dat je het niet meer kunt combineren met andere activiteiten. En waar jij harder werkt omdat je het werk van een ander op je hebt genomen, zijn je medestudenten waarschijnlijk leukere dingen aan het doen.


Spreek je uit

Irritatie of ontevredenheid moet direct uitgesproken worden, het liefst face-to-face. Via internet kunnen berichten verkeerd opgevat worden. Irritaties die niet uitgesproken worden, blijven tussen jullie in hangen. Een prettige werksfeer is het begin van een goed resultaat.


Vraag hulp

Het is niet raar als je ergens tegenaan loopt met je projectgroep. Ga op zo’n moment zo snel mogelijk naar de begeleidende docent. Bespreek wat je dwars zit en plan waar nodig een gesprek met de hele groep in. Samen kunnen jullie kijken naar een oplossing.


Wees positief

Aan werken in een groep zitten ook positieve kanten, zo leer je nieuwe mensen kennen, je kunt werk verdelen en hulp vragen aan andere studenten die precies weten waar jij mee bezig bent. Daarnaast brengt het ook veel gezelligheid met zich mee en leer je nieuwe mensen kennen.


Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

×