Hoe kun je het beste omgaan met negatieve feedback?

Studeertips - Hoe kun je het beste omgaan met negatieve feedback?

Omgaan met feedback vindt men vaak moeilijk, aangezien we feedback persoonlijk tot ons nemen en ons hierdoor aangevallen voelen. De kunst is om feedback te zien als iets waar je van kunt leren, je jezelf mee kunt verbeteren en je je voordeel mee kunt doen. In dit artikel beschrijven we een aantal manieren hoe je feedback op een positieve manier kunt ontvangen.

Sta open voor feedback

Feedback ontvangen kan best confronterend zijn, aangezien je negatieve punten over jezelf hoort. Toch is het belangrijk dat je feedback ziet als een kans om er iets van te leren. Neem de feedback rustig tot je en probeer niet in de verdediging te gaan. Luister aandachtig en probeer degene waarmee je in gesprek bent aan te kijken. Het is verstandig om je verbeterpunten in steekwoorden te noteren, indien je bang bent om te vergeten wat er allemaal is gezegd. Zorg er tot slot voor dat je je gesprekspartner niet in de rede valt en hem of haar eerst laat uitpraten.

Waardeer de feedback

Bedank je gesprekspartner voor de ontvangen feedback. Hiermee toon je aan dat je hebt geluisterd en laat je zien dat je er voor open hebt gestaan. Dat is namelijk de eerste stap naar verbetering toe. Probeer de feedback ook niet persoonlijk te nemen. Feedback gaat namelijk om jouw gedrag en niet om jou als persoon. Zie feedback niet als een manier om je ellendig te laten voelen, maar om jezelf te verbeteren. Zie het als een groeimogelijkheid.

Beargumenteer de bevindingen

Het kan voorkomen dat je van mening bent dat jouw gesprekspartner het totaal bij het verkeerde eind heeft. Probeer op zo’n moment geen tegengas te geven om je gelijk te halen. Je kunt bijvoorbeeld wel kort samenvatten wat jij hebt gehoord en dan vragen of je het op de juiste manier hebt begrepen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je doorvragen naar de exacte redenen voor de bevindingen van jouw gesprekspartner. Hij of zij kan de situatie verhelderen en antwoord geven op je vragen. Ook kun je op basis daarvan jouw gesprekspartner vertellen hoe jij erover denkt of hoe jij de situatie hebt ervaren.

Maak concrete afspraken

Maak aan het einde van het gesprek concrete afspraken die voor beide partijen duidelijk zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te vertellen hoe jij in de toekomst het gewenste gedrag denkt te kunnen tonen of aanpassingen in jouw werk kunt doen die tot het gewenste resultaat zal leiden.

Onthoud dat je ervan leert

Onthoud dat je alleen maar van feedback kunt leren, mits je hier natuurlijk open voor staat. Soms is het namelijk zo dat de ander bepaalde zaken net vanuit een ander perspectief ziet dan jij. Probeer tot slot de negatieve feedback ook los te laten door te denken aan de positieve dingen die zijn gezegd. Als je je namelijk gaat focussen op de negatieve feedback, is het moeilijk om weer uit die negativiteit te komen en het van je af te schudden.