VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

Met welke geheugenstrategieën kun je het beste leren?

Gepubliceerd op 28 juni 2017·Laatste update op 13 februari 2019
Studeertips - Met welke geheugenstrategieën kun je het beste leren?

Op een gegeven moment ontkom je er niet aan: studeren. Om alle stof zo goed mogelijk in je hoofd te stampen kun je hier verschillende geheugenstrategieën voor gebruiken. In dit artikel vind je de beste strategieën zodat ook jij op een efficiënte manier kan studeren!


Herhalen

De meest eenvoudige methode om iets in je geheugen te krijgen is door het steeds te herhalen. Door de stof dagelijks te herhalen zul je het beter onthouden. Onthoud dat herlezen niet hetzelfde is als herhalen. Bij herlezen lees je de tekst namelijk alleen maar opnieuw. Een week lang elke dag een korte tijd besteden aan studeren zal je betere resultaten opleveren dan wanneer je probeert in een dag alles te leren. Herhaling is echter niet de beste methode als je stof wil onthouden in je langetermijngeheugen.


Associëren

Een andere geheugenstrategie is om nieuwe informatie te associëren met iets dat je al weet. Je koppelt dus eigenlijk twee begrippen aan elkaar. Neem bijvoorbeeld de woorden ‘longitude’ en ‘latitude’. Door de letter ‘n’ in longitude te koppelen aan het ‘noorden’, weet je dat het gaat om een verticale as. Doordat de letter ‘n’ niet voorkomt in het woordt ‘latitude’ zul je de woorden niet met elkaar kunnen verwarren. Een ander voorbeeld is het woord wenkbrauw. Vaak wordt er nog getwijfeld over de schrijfwijze hiervan. Is het nou wenkbrouw of wenkbrauw? Als je aan je wenkbrauw trekt doet het pijn. Als je daarom het woord au koppelt aan het woord wenkbrauw, weet je dat je het schrijft met au.


Ezelsbruggetjes

Een bekend voorbeeld van een ezelsbruggetje is natuurlijk ‘t KOFSCHIP, waarmee je erachter komt of je een d of t achter een werkwoord moet zetten. Een ezelsbruggetje gebruik je door een afkorting of serie letters te pakken die makkelijk te onthouden is. Zo kun je de volgorde waarin de Griekse filosofen Socrates, Plato en Aristoteles leefden, onthouden door aan het Belgische kuuroord SPA te denken. Ook worden de waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vaak onthouden door de afkorting TV-TAS.


Mind palace

Een ‘mind palace’, ookwel de methode van loci genoemd, is een geheugenstrategie waarbij je visualisaties van een bekende plek gebruikt om voorwerpen, begrippen of theorieën in te plaatsen waardoor je het beter kunt onthouden. Door bijvoorbeeld een plattegrond te bedenken en daar een route voor vast te stellen, kun je vervolgens de dingen die je wil onthouden ergens op die route een plekje geven. Zodra je alles wat je wil onthouden in de route hebt geplaatst, kun je simpelweg in gedachten door je ‘mind palace’ heen lopen en de informatie herinneren. Denk bijvoorbeeld aan je ouderlijk huis, waar je van de deur naar je slaapkamer loopt en zo op iedere plek een bekende filosoof tegenkomt, die je iets vertelt over zijn theorie.Meer handige geheugentips krijgen? Volg ons op Instagram!


Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

×