Scriptie laten nakijken: is het je geld waard?

Studeertips - Scriptie laten nakijken: is het je geld waard?

Je bent een scriptie aan het schrijven en hebt van medestudenten al eens gehoord dat je je scriptie kunt laten nakijken. Wat houdt dit precies in? Wie kan je scriptie het beste nakijken en is het je geld waard? In dit artikel leggen we uit wat je ervoor terugkrijgt zodat jij een goede keuze kunt maken.

Wat kost het nakijken van je scriptie?

De prijs voor het laten nakijken van je scriptie hangt af van de lengte van je document. Het aantal woorden is hierbij vaak leidend. Naast het aantal woorden hebben de nakijktermijn (deadline) en de geselecteerde nakijkservices een grote invloed op de prijs.

Gemiddeld betaal je voor het nakijken op taalfouten en grammatica €0.01 per woord. De prijs kan oplopen voor spoedklussen. De gemiddelde prijs voor het nakijken van een hele scriptie is ongeveer €150 tot €200.

Dit lijkt misschien veel, maar realiseer je wel dat een goede editor zes tot acht uur besteedt aan het nakijken.

Wat krijg je ervoor terug?

De kwaliteit van het nakijkwerk wordt bepaald door de editor die het nakijkt. Sommige bedrijven stellen hele strenge eisen aan editors, zoals het hebben van masterdiploma. Andere bedrijven laten studenten het werk doen.

Echt goede taalexperts maken gemiddeld 100 tot 150 verbeteringen per 1.000 woorden. Daarnaast wordt jouw scriptie voorzien van suggesties en tips in de vorm van opmerkingen. Je krijgt er dus echt wat voor terug!

Een goede editor (taalexpert) kan de volgende zaken verbeteren:

  1. Taal- en typefouten
  2. Grammatica
  3. Opbouw en structuur (vaak een extra service)
  4. Logica van argumenten (vaak een extra service)

Het resultaat is een professioneel ogende scriptie die makkelijker leest. Een taalkundig foutloze scriptie komt bovendien betrouwbaarder over. Het heeft dus waarschijnlijk een positief effect op je cijfer!

Hoe krijg je je scriptie terug?

Nadat de editor klaar is met je scriptie kan het niet direct worden ingeleverd. Je dient alle wijzigingen handmatig te accepteren om te bepalen of je het ermee eens bent. Zo blijft je scriptie echt van jezelf. Daarnaast schrijven editors ook suggesties, tips en opmerkingen in de kantlijn. Een nagekeken scriptie ziet er ongeveer zo uit:

Tips om het zo goedkoop mogelijk te houden

Je wilt natuurlijk dat het nakijken je zo min mogelijk kost. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kosten voor het nakijken van jouw scriptie te drukken.

Laat alleen belangrijke pagina’s nakijken

Aangezien je betaalt per woord, is het verstandig alleen pagina’s te laten nakijken die er echt toe doen. Het niet selecteren van bijlagen, inhoudsopgave en de literatuurlijst bespaart je al snel €20. Bij het uploaden van je scriptie kun je dit vaak gemakkelijk aangeven.

Beperk het aantal aanvullende services

Een editor kijkt standaard na op taalfouten, zinsbouw en grammatica. Wil je dat de editor ook feedback geeft op de structuur of logica van argumenten, dan betaal je daar vaak extra voor. Het is daarom verstandig om alleen datgene te kiezen waar je echt hulp bij nodig hebt.

Kies de goedkoopste deadline

De deadline die je aan de editor geeft heeft een grote invloed op de prijs. Wil je dat je scriptie van 25 pagina’s binnen 24 uur wordt nagekeken, dan is dat vaak minimaal twee keer zo duur.

Zorg er daarom voor dat je in je scriptieplanning rekening houdt met het laten nakijken van je scriptie. Plan er ongeveer een week voor in, dit is bij veel nakijkbureau’s de goedkoopste optie.

Waar kun je je scriptie het beste laten nakijken?

Je kunt je scriptie laten nakijken door een vriend of familielid met een goede taalvaardigheid, freelance editors of door professionele scriptienakijkbureau’s. Iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen.

Scriptienakijkbureau's

Scriptienakijkbureau’s werken samen met professionele taalkundigen die ze zelf hebben geselecteerd en getraind. De kwaliteit van het nakijkwerk is daarom vaak hoger dan dat van freelance editors of vrienden.

Professionele scriptienakijkbureau’s zijn vaak goedkoper dan zelfstandige editors omdat het uploadproces geautomatiseerd is. Ze hoeven zich dus alleen te focussen op het verbeteren van je scriptie.

Een ander voordeel is dat je van te voren de reviews van andere studenten kunt lezen. Zo weet je zeker dat je een goede keus maakt. De scriptienakijkservice van Scribbr wordt bijvoorbeeld beoordeeld met een 9.8 ! Wil jij je scriptie na laten kijken door Scribbr? Klik dan hier.

Freelance editors

Freelance editors zijn zelfstandige taalexperts. Zij stellen zich vaak beschikbaar op platforms zoals Marktplaats. Het voordeel van freelance editors is dat het erg persoonlijk is. Je kunt gemakkelijk vragen stellen en aangeven waar je feedback op wilt hebben.

Een nadeel is dat je vooraf slechter kunt inschatten hoe goed de editor is. Iedereen mag zich namelijk editor noemen. Daarnaast heb je minder zekerheid dat je deadline gehaald wordt. Als de editor ziek wordt kan niemand het overnemen.

Vrienden of familie

De goedkoopste optie is natuurlijk om een vriend of familielid te vragen, maar realiseer je wel dat het nakijken van 10.000 worden geen kleine gunst is; het kost zeker een hele dag. Daarnaast moet je overtuigd zijn van hun taalvaardigheid en dat ze er echt de tijd voor hebben en nemen. Een vriend of familielid zal er misschien niet meer dan een paar uur aan besteden.

Eindoordeel: scriptie nakijken of niet?

Je hebt vier of vijf maanden gewerkt aan je scriptie en dit is de laatste horde voor het behalen van je bachelor- of masterdiploma. Door je scriptie te laten nakijken door een goede editor, verhoog je de kwaliteit en krijg je hopelijk een hoger cijfer. Dit kan net het verschil maken tussen slagen of herkansen.

Wil jij net even die extra zekerheid hebben en heb je daar wel €150 tot €200 voor over? Dan raden we je zeker aan je scriptie te laten nakijken. Je hebt dat geld immers zo terugverdiend met een leuke bijbaan!

Vanwege de goede reviews adviseren wij de scriptienakijkservice van Scribbr. Scribbr kan je Nederlandse en Engelse scriptie nakijken op taal, structuur en logica.

Ben je aan het afstuderen en heb je moeite met het schrijven van je scriptie? De artikelen in de Scribbr Knowledge Base helpen je naar een beter eindresultaat.