VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

Wat is het verschil tussen een voorwoord en een inleiding?

Gepubliceerd op 30 januari 2019·Laatste update op 27 februari 2019
Studeertips - Wat is het verschil tussen een voorwoord en een inleiding?

Inhoudsopgave

Waarschijnlijk heb je voor een verslag al vaker een voorwoord of inleiding moeten schrijven, maar weet je nog steeds niet wat precies het verschil is tussen deze twee. Om ervoor te zorgen dat je dit tijdens je studie niet meer door elkaar haalt, leggen we je in dit artikel voor eens en altijd uit hoe het nou zit.


Voorwoord

Een voorwoord is kort. Ongeveer drie tot vijf alinea’s lang en past makkelijk op één pagina. Het bevat de aanleiding tot het schrijven van je verslag of scriptie, het geeft dus een soort verklaring waarom je het geschreven hebt. Je gaat dus niet inhoudelijk in op je verslag of scriptie. Je vertelt over je persoonlijke ervaring en waar je verslag of scriptie over gaat. Het voorwoord komt voor de inleiding.


Een voorwoord is in principe optioneel maar kan voor een scriptie wel duidelijkheid bieden. Daarnaast geeft het je de kans om degene die je geholpen heeft tijdens het maken van je scriptie, te bedanken. Misschien heeft een hoogleraar je wel geholpen om bepaalde informatie te zoeken of heb je voor je scriptie iemand geïnterviewd. Grijp deze kans om ze te bedanken!


In het voorwoord kun je ook andere zaken aan het licht brengen, zoals waarom je voor het onderwerp hebt gekozen en kun je aandacht besteden aan wat voor onderzoek je hebt gedaan. Onthoud dat een voorwoord kort en bondig moet blijven en je dit pas kunt schrijven als je verslag of scriptie af is. Het is persoonlijk waarbij het erom gaat wat jij vooraf wil delen met de lezer. Je sluit het voorwoord af met je voor- en achternaam , de plaats en datum van het schrijven.


Inleiding

Na het voorwoord komt de inhoudsopgave en daarna de inleiding. Het doel van een inleiding is, zoals de naam al zegt, de lezer in te leiden in het onderwerp. In een inleiding leg je de lezer uit hoe je verslag is opgebouwd. Zorg ervoor dat het een prettig stuk tekst is om te lezen, aangezien het je visitekaartje is voor je verslag of scriptie.


In een inleiding vertel je ook wat de probleemstelling is, je somt deelvragen op die bij de probleemstelling horen en je vertelt in welk hoofdstuk je welke deelvraag gaat beantwoorden. In de conclusie of samenvatting, wat aan het einde van je verslag of scriptie komt, geef je antwoord op deze hoofd- en deelvragen. Onthoud dat je in de inleiding nog niet de resultaten van je onderzoek vermeldt. Je wil de lezer namelijk nieuwsgierig maken zodat ze je verslag of scriptie gaan lezen en uiteindelijk pas komen bij de resultaten en antwoorden van je onderzoek. De inleiding schrijf je daarom ook pas als je verslag of scriptie helemaal af is.


Dus kortom: in een voorwoord schrijf je waarom je het geschreven hebt, voor wie je het geschreven hebt en bedank je mensen. Terwijl je in een inleiding de lezer nieuwsgierig wil maken door te vertellen wat hij of zij kan verwachten en vertel je de probleemstelling en som je de deelvragen op.Meer leuke studeertips krijgen? Volg ons op Instagram!


Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

×