Wat is een introductieweek en hoe schrijf je je hiervoor in?

Start studie - Wat is een introductieweek en hoe schrijf je je hiervoor in?

Elke studentenstad heeft aan het begin van ieder schooljaar een introductieweek, die speciaal wordt georganiseerd voor eerstejaarsstudenten. Deze week is de ultieme start van je komende studententijd. Je leert namelijk je studie, je medestudenten, de studentenverenigingen en de stad zelf beter kennen. Om ervoor te zorgen dat jij een te gekke tijd tegemoet gaat, geven we je in dit artikel tips hoe je je kunt inschrijven voor de introductieweek in de stad waar jij gaat studeren.

Wat is een introductieweek?

Als je een nieuwe studie gaat beginnen, wordt er een introductieweek gehouden waarin je je toekomstige klas- en studiegenoten beter leert kennen. Deze week is meestal in de laatste week van de zomervakantie en heeft een vol programma met veel sportieve en feestelijke activiteiten. Zo zal je een kijkje gaan nemen bij verschillende studentenverenigingen en zal je kunst en cultuur gaan opsnuiven. Ook ga je kennismaken met de hogeschool/universiteit en je nieuwe studentenstad. Daarnaast zal je veel gaan feesten en wordt er vaak ter afsluiting van de introductieweek een enorm feest gegeven waar je zeker bij moet zijn!

Inschrijven

Indien je deel wil nemen aan de introductieweek, moet je je inschrijven. Soms schrijft de hogeschool of universiteit je al automatisch in voor deze week. Controleer dit van tevoren door contact op te nemen of een mailtje te sturen. Indien je niet staat ingeschreven kun je je aanmelden op de website van de introductieweek. Het is dus niet verplicht om aanwezig te zijn, maar zo’n week wil je zeker niet missen!

Bekijk het programma

Zodra je je hebt ingeschreven op de website van jouw studentenstad, krijg je een bevestigingsmail. Ongeveer een week voor de introductie krijg je een email met daarin het programma van die week en de tijden waarop je aanwezig moet zijn. Vaak kun je op de website ook foto’s van eerdere introductieweken vinden en kun je dus al enigszins zien wat je te wachten staat.

Gewoon doen

Tijdens een introductieweek kom je in een nieuwe omgeving terecht en leer je nieuwe mensen kennen. Als je tegen de introductie opziet, onthoudt dan dat je niet de enige bent voor wie dit nieuw is en dat er vast ook anderen zijn die het spannend vinden. Vaak is het gewoon een kwestie van doen! Dit is namelijk de start van een nieuwe periode in je leven en later wil je natuurlijk terugkijken op een leuke studententijd. Achteraf zal je waarschijnlijk lachen om het feit dat je je hier zo druk om hebt gemaakt en ben je blij dat je geweest bent.

Indien je meer informatie wil over de introductie in jouw studentenstad, bekijk hieronder dan de links naar de populairste studentensteden zodat je op de hoogte bent en niets mist!

 • Introductieweek Delft - Owee
 • Introductieweek Den Haag - Oh Oh Intro
 • Introductieweek Eindhoven - De Intro
 • Introductieweek Enschede - Kick-in
 • Introductieweek Groningen - Kei week
 • Introductieweek Leiden - El Cid
 • Introductieweek Maastricht - Inkom week
 • Introductieweek Nijmegen - Introductie
 • Introductieweek Rotterdam - Eureka week
 • Introductieweek Tilburg - TOP-week
 • Introductieweek Universiteit van Amsterdam - Intreeweek
 • Introductieweek Utrecht - UIT week
 • Introductieweek Wageningen - Algemene Introductiedagen
 • Introductieweek Almere - Introductie Almere

Meer handige tips over het studentenleven krijgen? Volg ons op Instagram!