VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

Hoe kun je een black-out tijdens een tentamen voorkomen?

Gepubliceerd op 29 juni 2017·Laatste update op 27 maart 2019
Tentamens en deadlines - Hoe kun je een black-out tijdens een tentamen voorkomen?

Een black-out tijdens een tentamen is een students worst nightmare. Je probeert op je ademhaling te letten maar je merkt dat het zweet je al begint uit te breken. Rustig blijven, zeg je tegen jezelf. De tijd gaat in en dan gebeurt het, je weet niets meer, je gedachten lijken wel geblokkeerd. Misschien is dit je weleens overkomen of heb je er iemand anders over horen praten. Hoe ga je om met een black-out op het moment dat het gebeurt?


Wat is een black-out?

Bij een black-out is de opgeslagen informatie in het langetermijngeheugen tijdelijk niet toegankelijk. Dit wordt veroorzaakt door de stof noradrenaline. Spanning heeft een negatief effect op het lichaam en je brein wat stress veroorzaakt. Wanneer je stress ervaart gaan de bijnieren noradrenaline produceren. Bij een overproductie aan deze stof verlies je de mogelijkheid om logisch na te denken en ontstaat een black-out.

Sla een vraag over

Het is belangrijk om te weten dat een black-out niet voor altijd duurt. Als je tijdens het maken van een tentamen een antwoord niet weet op een bepaalde vraag, sla deze dan even over door naar de volgende vraag te gaan. Op een later moment kan het antwoord zo ineens naar boven komen en kun je alsnog antwoord geven op de vraag. Als je te lang bij één vraag stil blijft staan, kan het zo zijn dat je in tijdnood komt en in haast de andere vragen nog moet maken.


Visualiseer wat je geleerd hebt

Soms ligt het antwoord op het puntje van je tong, maar kan je er net niet op komen. Je wordt krampachtig en gaat jezelf frustreren. Het kan dan helpen om te kijken wat er precies in de vraag staat en de kernwoorden hiervan op te schrijven. Probeer te visualiseren wat je hebt geleerd door dit uit te schrijven en voorkom faalangst. Richt je vooral op wat je wél weet en analyseer dit.


Neem een korte pauze

Neem een korte pauze van een aantal minuten als je helemaal bent vastgelopen. Kijk even rustig om je heen, drink iets en probeer wat energie te krijgen door uiteindelijk met een frisse blik verder te gaan met je tentamen. Kijk overigens niet al te driftig om je heen, je wil immers niet de indruk wekken dat je je black-out gaat oplossen door af te kijken bij je buurman of buurvrouw.


Voorkom piekeren

Probeer niet te piekeren, dit zet namelijk een negatieve gedachtestroom in gang waardoor je je focus verliest. Zeg tegen jezelf dat het niet erg is om het antwoord op dit moment even niet te weten en dat je er later op terug mag komen. Het helpt ook om met jezelf af te spreken dat je na het tentamen pas mag gaan piekeren. Hierdoor voorkom je dat in de stress schiet en geef je jezelf weer ruimte om na te denken. 


Hoe voorkom je een black-out?

Doordat je niets wil vergeten, ga je vaak te snel en gehaast van start. Je probeert zoveel mogelijk informatie van het tentamen in je op te nemen waardoor je brein ineens heel veel te verwerken krijgt. Lees de vragen die gesteld worden rustig door en neem even een momentje om de vraag in je op te nemen en hem vervolgens te beantwoorden. 

  • Als je een notitieblaadje krijgt om aantekeningen op te maken, maak hier gebruik van. Zodra het tentamen is begonnen, is het verstandig om alle informatie die je bang bent om te vergeten op te schrijven. Denk hierbij aan formules en belangrijke begrippen, zo heb je altijd een handig geheugensteuntje op je tafel liggen.

  • Wanneer je zenuwachtig bent, kun je van tevoren een aantal ademhalingsoefeningen doen om je lichaam te kalmeren. Probeer eens tien keer diep in en uit te ademen vanuit je buik. Op deze manier krijg je weer zuurstof in je hersenen die de noradrenaline zal afbreken. 

  • Ben je van tevoren bang voor een black-out? Probeer dan de achterliggende gedachte en de mogelijke oorzaak hiervan te onderzoeken. Wellicht ontdek je bepaalde dingen die de oorzaak van een black-out kunnen zijn en kun je hieraan werken.

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven is: relativeren. Een tentamen is belangrijk want je krijgt er studiepunten voor. Aan de andere kant is het ook maar een tentamen en in het ergste geval moet je het tentamen herkansen. Onthoud immers dat je niet meer kunt doen dan je best.
Nog makkelijker je tentamens halen? Krijg nog meer tips en volg ons op Instagram!

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen te verkopen

×