Hoe maak je een tentamen met multiple choice vragen?

Tentamens en deadlines - Hoe maak je een tentamen met multiple choice vragen?

Een multiple choice tentamen maken is voor veel studenten vaak een opluchting, want je weet namelijk dat het juiste antwoord er tussen staat. Je hoeft je hersens dus niet te kraken om op dat ene antwoord te kunnen komen. Het juiste antwoord kiezen is een kwestie van logisch nadenken en de vraag goed lezen. Dit zijn dé trucs om meerkeuzevragen zo goed mogelijk te maken.

Lees alle vragen rustig door

Een multiple choice tentamen heeft vaak veel vragen. Het is aan te raden om de vragen rustig door te lezen en eerst de vragen te maken die je weet. Je kunt vervolgens al je overige tijd bewaren voor de vragen waar je langer over moet nadenken. Als je het andersom doet, bestaat de kans dat je te lang bij de moeilijke vragen blijft hangen waardoor je geen tijd meer hebt voor de vragen die je wel weet.

Leg je hand op de antwoorden

Leg je hand op de antwoorden en probeer de vraag te beantwoorden zonder dat je weet wat de antwoordmogelijkeheden zijn. Vaak werkt dit erg goed omdat er een grote kans is (indien je hebt geleerd) dat je het antwoord al weet. Haal je hand van de antwoorden af en kijk of jouw antwoord overeenkomt met één van de antwoorden die zijn gegeven. Het dient als een extra bevestiging om het juiste antwoord te geven.

Hoe ontleed je een multiple choice vraag?

Vaak is een van de gegeven antwoorden écht onjuist, dus die kan je al wegstrepen. Door logisch na te denken, kun je zien dat er ook vaak een antwoord tussenstaat dat niet helemaal lekker aansluit op de vraag. Dan blijven er twee antwoorden over. Stel vast welk antwoord het beste is door een link te leggen met de vraag. Die link zit vast in één of meer sleutelwoord(en). Koppel deze en je hebt het juiste antwoord.

Wat kun je doen als je het antwoord niet weet?

Heb je echt geen idee wat het juiste antwoord is? Kies dan het antwoord dat als eerste in je opkomt, vaak is deze nog juist ook. Ook kun je een gokje wagen, aangezien er altijd een gok kans is.

Controleer je tentamen

Zodra je alle vragen hebt ingevuld en er is nog tijd over, controleer dan je antwoorden. Bekijk de vragen één voor één en check of de antwoorden die je hebt ingevuld in jouw ogen juist zijn. Pas wel op met het aanpassen van je antwoord, meestal is je eerste ingeving namelijk de beste.

Houd de tijd in de gaten

Zodra het tentamen is gestart is het verstandig om te kijken naar de hoeveelheid opdrachten en/of vragen. Zo kun je ongeveer inschatten hoe lang je voor een vraag nodig denkt te hebben. Kijk halverwege het tentamen ook naar de tijd om te zien of je op schema loopt. Door een goede focus kun je de tijd uit het oog verliezen en het zou zonde zijn als je daardoor bepaalde vragen niet meer kunt beantwoorden.

Wil jij ook handige studeertips krijgen? Volg ons op Instagram!