Online een tentamen maken vanuit huis

Het kan tijdens je studietijd voorkomen dat je genoodzaakt bent een tentamen vanuit huis te maken. In dit artikel leggen we je uit welke vormen er zijn om vanuit huis een tentamen te maken en geven we tips hoe je dit het beste kunt doen.

Wat kan ik verwachten?

Onderwijsinstellingen kunnen ervoor kiezen dat jij als student hetzelfde tentamen krijgt als wanneer je het tentamen in een tentamenzaal zou maken, maar dan met minder tijd beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld slechts één minuut om de vraag te beantwoorden. De reden hiervoor is dat je op deze manier geen tijd hebt om iets op te zoeken in je boek of op het internet. Als je dat zou doen, is de tijd verlopen en moet je naar de volgende vraag. Je krijgt dan geen punten voor deze vraag.

Bij een tentamen in een tentamenzaal kan je vaak een vraag overslaan als je het antwoord niet weet om tijd te besparen. Aan het einde van je tentamen loop je alle vragen nog eens langs en probeer je de vragen die je in eerste instantie niet wist alsnog te beantwoorden. Bij een online tentamen vanuit huis wordt er soms voor gekozen deze optie niet te geven. Je krijgt één kans om de vraag te beantwoorden. Als de tijd voorbij is, ga je automatisch naar de volgende vraag en kun je niet meer terug.

Een andere veelgebruikte manier van onderwijsinstellingen is om te zorgen dat je camera’s aan hebt staan tijdens het maken van je tentamen. Dit is vaak een camera op je computerscherm én een camera op jou gericht (bijvoorbeeld je mobiele telefoon). Als jij als student je omdraait of je blik duidelijk ergens anders op richt dan je scherm, kan dit als fraude worden gezien en heb je het tentamen waarschijnlijk niet gehaald.

Tips voor online tentamens

Voorbereiding

Probeer je voor te bereiden alsof je een ‘normaal’ tentamen maakt. Het voelt misschien anders omdat je het tentamen maakt vanuit je eigen huis, maar het doel is natuurlijk hetzelfde: die studiepunten binnenslepen! Koop dus gewoon een samenvatting op Stuvia als je dat een prettige manier vindt om snel tot de essentie van de stof te komen.

Je doet het voor jezelf

Uiteindelijk studeer je voor jezelf en maak je een tentamen ook voor jezelf. Er worden misschien maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat een tentamen vanuit huis zo eerlijk mogelijk gemaakt wordt, maar uiteindelijk doen de docenten of professoren dit vooral, omdat zij willen dat jij het tentamen haalt!

De plek waar je het tentamen maakt

Zorg dat je, ruim voordat het tentamen begint, de plek waar jij het tentamen gaat maken opgeruimd hebt. Het helpt als er zo min mogelijk afleiding is. Controleer ook nog even of de wifi-verbinding het doet door een aantal willekeurige websites te bezoeken. Vergeet ook geen flesje water klaar te zetten en nog even naar het toilet te gaan, tijdens het tentamen is dit hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk.

Tijdens het tentamen

Zorg dat je rustig blijft en goed nadenkt bij de verschillende opgaven. Je hebt je als het goed is voldoende voorbereid, je mag erop vertrouwen dat je dit kunt! Check hier onze tips voor het maken van een multiple choice tentamen. Heb je een tentamen met open vragen? Dan hebben we uiteraard ook tips voor je!


Heb jij goede tips voor thuis een online tentamen maken? Deel ze met ons via Instagram!