Wat mag je echt niet vergeten als je een tentamen gaat maken?

Tentamens en deadlines - Wat mag je echt niet vergeten als je een tentamen gaat maken?

Een tentamen brengt vaak veel stress met zich mee en in een stressvolle periode kun je wel eens iets vergeten, zeker als je ook nog eens haast hebt om op tijd te komen. Bekijk voordat je naar het tentamen gaat de onderstaande checklist om te voorkomen dat je iets belangrijks vergeet.

Neem een geldig identiteitsbewijs en collegekaart mee

Geen geldig identiteitsbewijs betekent geen tentamen maken. Een geldig identiteitsbewijs is een ID-kaart, rijbewijs of paspoort. Het is belangrijk om van tevoren te kijken of je identiteitsbewijs niet is verlopen. Als je namelijk de verkeerde surveillant treft en je identiteitskaart is verlopen, is de kans groot dat je het tentamen niet mag maken. Bij veel onderwijsinstellingen is het ook verplicht om je collegekaart mee te nemen naar tentamens. Vaak moet je je studentnummer op het tentamen vermelden, en als je deze niet uit je hoofd weet, is je tentamen ook ongeldig.

Neem genoeg pennen mee

Niets is zo vervelend als klaarzitten om je tentamen te maken en erachter komen dat je pen niet werkt. Pennen gaan gemakkelijk kapot en vaak kun je niet zien hoeveel inkt er nog in een pen zit. Wanneer je pen het niet doet en je geen reserve bij je hebt, heb je in de meeste gevallen gewoon pech en kun je het tentamen dus niet maken.

Flesje water

Wanneer je gestresst bent, transpireer je meer dan normaal. Neem daarom een flesje water mee om je vochtbalans op pijl te houden. Let wel op dat je niet meer drinkt dan je lichaam nodig heeft, anders verlies je kostbare tijd als je naar het toilet moet. In veel gevallen mag je zelfs niet naar het toilet tijdens een tentamen, houd hier dus rekening mee. Vaak kunnen surveillanten ook vallen over het feit dat je flesje een etiket heeft. Het is dus verstandig om het etiket van je flesje af te halen. Bij sommige onderwijsinstellingen moet je de fles anders onder je tafel zetten of terug in je tas doen.

Bewijs van inschrijving voor het tentamen

Door een fout in het systeem kan het gebeuren dat je niet staat ingeschreven bij een tentamen. Om te voorkomen dat je geweigerd kan worden, is het van belang dat je kunt aantonen dat jij je hebt ingeschreven. Als je je hebt ingeschreven voor een tentamen ontvang je een bevestiging in je schoolmail. Zorg dat je deze uitgeprint mee neemt of dat je je mail open hebt staan op je telefoon zodat je de mail kunt laten zien.

Check de locatie van het tentamen

Door ziekte van surveillanten of andere omstandigheden kan het voorkomen dat locaties van tentamens wijzigen. Check daarom altijd de avond voor je tentamen de locatie en doe dit nogmaals voor je van huis weggaat. Wanneer locaties wijzigen, wordt je hier ook vaak over geïnformeerd via de mail.

Ga voor het tentamen nog even naar het toilet

Om te voorkomen dat je tijdens het tentamen wordt afgeleid door een volle blaas, is het verstandig om voor het tentamen nog even naar het toilet te gaan.

Overige benodigdheden

Bij sommige vakken is het toegestaan om hulpmiddelen te gebruiken. Denk hierbij aan een wettenbundel, een rekenmachine of een binas. In je course manual of modulehandleiding van je onderwijsinstelling kun je precies vinden welke hulpmiddelen je mag gebruiken. Indien je hulpmiddelen mag gebruiken die werken op batterijen, neem dan voor de zekerheid extra batterijen mee. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je rekenmachine het begeeft en je alle sommen uit je hoofd moet uitrekenen.

Meer handige tips voor tijdens een tentamen krijgen? Volg ons op Instagram!