Welke snacks kun je het beste eten tijdens een tentamen?

Wekenlang heb je gestudeerd voor je tentamen en nu is het moment aangebroken om je kennis toe te passen. Om ervoor te zorgen dat je niet gillend gek wordt van het gekraak van plastic verpakkingen om je heen of het gesmak van een appel, kun je in dit artikel lezen welke snacks je tijdens een tentamen het beste kunt eten.

Ontbijt van tevoren

Probeer de ochtend van je tentamen licht te ontbijten. Een goed ontbijt zorgt er namelijk voor dat je goed functioneert, concentreert en kunt presteren. Vezelrijke producten zoals muesli en volkorenbrood zijn een goed begin van de dag. Havermout, avocado’s, noten, kwark, en fruit zijn ook erg gezond en hier krijg je ook veel energie van. Dus ga iets eerder uit bed en maak wat lekkers te eten voor jezelf.

Doen!

Het is niet verstandig om vlak voor of tijdens je tentamen zwaar te gaan eten. Er trekt dan namelijk bloed uit je hersenen weg om je maag te helpen met het verteren van het voedsel. Dat is ook de reden waarom je na een zware lunch of na het avondeten vaak een after diner dip krijgt. Eet daarom een uur voordat je je tentamen gaat maken zo min mogelijk. Indien je het toch prettig vind om tijdens je tentamen een kleine snack te eten en je niet wil dat je maag gaat knorren, denk dan aan iets lichts en waarvan de verpakking zo weinig mogelijk kraakt! Je kan dan denken aan fruit zoals een banaan of wat druiven, maar ook kun je een boterham eten met lekker beleg. Door kauwgom te eten zul je je beter kunnen concentreren, maar pas wel op dat je niet gaat smakken! Je zult het zelf waarschijnlijk ook niet prettig vinden als iemand op een kauwgompje zit te smakken, waardoor je alleen maar afgeleid wordt. Probeer het daarom voor je medestudenten ook zo prettig mogelijk te maken. Het is daarnaast ook slim om een flesje water mee te nemen, onder het mom van: ‘stay hydrated!’.

Beter van niet!

In 99% van alle gevallen zit je in een enorme zaal met andere studenten, die hetzelfde tentamen gaan maken als jij. Er wordt een teken gegeven dat je mag beginnen en je slaat het boekje open. Je leest de eerste vraag tot je plotseling wordt afgeleid van je buurman die een hap in zijn appel zet en je al smakkend aan kijkt. Je werpt hem een boze blik toe en je probeert je weer te focussen op je tentamen, aangezien je niet in tijdnood wil komen. Zodra je de eerste vraag opnieuw leest, hoor je verderop in de zaal iemand de verpakking van een rijstwafel openscheuren en begin je je te ergeren. Vervolgens komt er een walm van knoflook je neus binnendringen en kijk je verbaasd achterom en zie je dat je achterbuurman een hap neemt uit een broodje kebab. ‘Huh, hoe heeft hij dat in vredesnaam meegekregen in de zaal?’, vraag je je af en draait je gauw weer om. Je kijkt op de klok en ziet dat er al 8 minuten zijn verstreken, shit!

Nee, nee, en nog eens nee! Aan al die mensen die geen rekening houden met andere studenten, stop! Eet je appel, rijstwafel en al zeker je broodje kebab niet tijdens een tentamen op. Smakkende geluiden, krakende verpakkingen en een stinkende lucht leiden namelijk ontzettend af. Snacks die je tijdens een tentamen beter kunt vermijden zijn daarom alle snacks die een krakende verpakking hebben, die stinken of waar je enorm van gaat smakken zoals een appel, chips, of crackers. Maar ook groente zoals komkommer, stukjes paprika of snoeptomaatjes kun je beter vermijden. Indien je een twix, snickers of een Snelle Jelle wil eten, zorg er dan voor dat je de verpakking openmaakt voordat het tentamen begint.

Dus kortom: eet een banaan, wat druiven of een boterham. Neem een flesje water mee en vergeet geen pakje kauwgom. Vermijd snacks waarvan je gaat smakken, waar de verpakking van kraakt en snacks die stinken!

Meer handige tips over het studentenleven krijgen? Volg ons op Instagram!