Wat moet je weten over de Wiscat rekentoets?

Als je wilt starten met een opleiding aan de pabo, moet je de Wiscat rekentoets maken. De Wiscat toets is een vereiste om te kunnen starten aan de pabo, bereid je daarom goed voor op de rekentoets. Ter voorbereiding kun je bijvoorbeeld oefentoetsen of samenvattingen maken. Daarnaast vertellen wij jou in dit artikel alles wat jij moet weten over de Wiscat rekentoets, om voorbereid aan de toets te kunnen beginnen.

Wat is Wiscat?

Wiscat is een rekentoets voor pabo studenten in heel Nederland. De toets stelt vast of je voldoet aan de landelijk vastgestelde rekennorm. Je hebt 3 kansen om de rekentoets met een voldoende te behalen. Studenten die binnen die 3 kansen niet weten te slagen voor de rekentoets, moeten de opleiding verplicht vroegtijdig verlaten. Geen zorgen want op Stuvia kun je genoeg oefenmateriaal vinden om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je de toets met succes kan behalen.

Wie doen de Wiscat rekentoets?

De Wiscat rekentoets is bedoeld voor eerstejaars pabo studenten in heel Nederland, maar er bestaat ook een Wiscat toets speciaal voor docenten.

De Wiscat is onderdeel van het eerste jaar van de pabo opleiding. Na het maken van de Wiscat-pabo rekentoets weet je of je als instromend eerstejaars pabostudent voldoet aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen.

Hoe ziet de Wiscat rekentoets eruit?

De Wiscat toets bestaat uit twee verschillende onderdelen die samen in totaal 100 minuten duren.

Het eerste onderdeel van de rekentoets is hoofdrekenen. Bij dit onderdeel krijg je 15 minuten de tijd om 15 rekenopgaven op te lossen. De bedoeling is dat je deze rekensommen uit je hoofd doet, dus een rekenmachine en uitwerkpapier zijn bij dit onderdeel niet toegestaan.

Het tweede onderdeel van de rekentoets is contextrekenen. Voor dit deel van heb je 75 minuten de tijd. Bij een aantal opgaven is een rekenmachine toegestaan, die beschikbaar is in het toetsprogramma. Bij dit onderdeel is uitwerkpapier wel toegestaan.

Wat moet je kunnen?

Om de Wiscat rekentoets te behalen moet je goed en snel kunnen rekenen op 3F niveau. Het is daarom belangrijk dat je de volgende kennisbasis beheerst;

  • De tafels van 1 t/m 12
  • De kwadraten van 1 t/m 12
  • Het metriek stelsel
  • Het kunnen omzetten van procenten in kommagetallen, breuken en verhoudingen.

Daarnaast zijn er ook een aantal onderwerpen die niet onder het 3F rekenen vallen, maar wel in de Wiscat rekentoets voorkomen;

  • Kansrekening en statistiek
  • Informatieverwerking
  • De standaard regels voor optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Voorbeeldvragen

Hoe bereid je je voor?

Er zijn veel manieren om je goed voor te bereiden op de Wiscat rekentoets. Één van die manieren is het maken van oefentoetsen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van studieboeken, digitale leermiddelen en samenvattingen die jou kunnen helpen bij jouw voorbereiding om te slagen voor de rekentoets. Je kunt online enorm veel oefenmateriaal vinden ter ondersteuning van de voorbereiding van je Wiscat examen.

Je kunt bijvoorbeeld op de website van Cito een digitale en een papieren versie van de Wiscat oefentoets maken, net wat jij fijner vindt.

Ter voorbereiding op de toets is het belangrijk om efficiënt te leren. Focus je dus op de stof en laat je niet afleiden door je omgeving. Om niet in de problemen te komen met de hoeveelheid stof is het slim om een planning te maken, zo kun je je tijd efficiënt indelen en kom je niet voor verassingen te staan.

Verdienen

Mocht je de Wiscat toets al hebben afgerond, dan kun je jouw samenvattingen verkopen op Stuvia. Met een goede samenvatting kun je een leuk bedrag verdienen en je helpt daarmee ook jouw mede-pabostudenten met de voorbereiding op de toets. Heb jij nog samenvattingen die je kunt verkopen of wil je graag een goede samenvatting schrijven? Registreer je dan als verkoper en upload jouw documenten.