Hoe kun je je studie en bijbaan combineren?

Geld - Hoe kun je je studie en bijbaan combineren?

Veel studenten hebben naast hun studie een bijbaan om hun opleiding te kunnen betalen of om een extra zakcentje te verdienen. Voor veel studenten is een bijbaan dus essentieel om naast hun studie ook nog leuke dingen te doen. Maar hoe kun je je studie en bijbaan combineren? In dit artikel geven wij hier tips over!

Zorg voor een goede studieplanning

Maak een lijst met alle taken die je moet doen en noteer hoeveel tijd je per taak ongeveer denkt kwijt te zijn. Hierdoor behoud je namelijk het overzicht en krijg je rust in je hoofd. Je maakt het dan namelijk mogelijk om je colleges en werktijden goed met elkaar te kunnen combineren. Een goede studieplanning kan dus voor veel extra rust zorgen.

Neem een bijbaan die je leuk vindt

Eigenlijk spreekt dit voor zich, want waarom zou je een bijbaan nemen die je niet leuk vindt? Hierdoor verlies je energie en het levert alleen maar stress op. Het is slim om een bijbaan te vinden die aansluit op jouw studie, want hierdoor kun je namelijk wat je leert tijdens je studie gelijk in de praktijk inzetten. Je doet enorm veel ervaring op als je naast je studie een bijbaan hebt en daarnaast staat het natuurlijk goed op je cv. Volg je een studie in de richting van communicatie? Zoek dan naar een vacature die hierop aansluit en waar je je vaardigheden kan uitvoeren. Studenten die een bijbaan hebben gehad doen het daarom ook beter op de arbeidsmarkt!

Zorg voor prioriteiten

Natuurlijk is het naast je studie goed om bezig te zijn met geld verdienen, maar zorg er wel voor dat je studie niet onder je bijbaantje gaat leiden. Wanneer je bijvoorbeeld belangrijke tentamens hebt, zal je ervoor moeten zorgen dat je deze ook goed kunt voorbereiden. In deze periodes is het soms dus misschien verstandig om even wat minder uren in te plannen bij je bijbaantje. Als je het allemaal makkelijk red is het natuurlijk prima, en alleen maar goed om tussen het studeren door wat afleiding te hebben.

Zorg voor vrije tijd

Onthoud dat je studie belangrijker is dan je bijbaan. Zodra je een drukke periode hebt met tentamens of projectweken, overleg dan met je werkgever of hij of zij je vrij kan geven tijdens deze periode. Je kunt er ook voor kiezen om wel gewoon te blijven werken tijdens deze drukke periodes, want je hebt natuurlijk ook gewoon je maandelijkse kosten. Het kan daarnaast ook fijn zijn om tijdens het werk je hoofd even leeg te maken doordat je je even niet op je studie hoeft te focussen. Om even met je neus uit de boeken te komen, kun je ook even een frisse neus halen of een korte pauze nemen.

Houd rekening met je maandelijkse kosten

Het is belangrijk dat je studie op de eerste plaats komt, maar daarnaast moet je ook rekening houden met de maandelijkse kosten die je hebt. Geld hebben is natuurlijk fijn, maar probeer ervoor te zorgen dat je niet continue aan het werk bent. Het kan verstandig zijn om in het eerste jaar van je opleiding de focus op je studie te houden. Iedere student moet namelijk een balans zien te vinden tussen studeren, werken en relaxen.

Dus kortom: maak een goede planning, neem een bijbaan die je leuk vindt en met voorkeur een die op je studie aansluit, probeer vrij te regelen tijdens drukke periodes en houd daarnaast ook rekening met de maandelijkse kosten die je hebt!

Wil jij vaker tips voor tijdens je studie krijgen? Volg ons op Instagram!