Vind vakken op Stuvia

Op Stuvia vind je samenvattingen, oefenvragen en ander studiemateriaal voor al jouw vakken. Vind de samenvattingen die je nodig hebt aan de hand van je schoolvakken.

Studieboeken

Op Stuvia kun je ook zoeken op studieboeken. Gebruik jouw boekenlijst als startpunt om de beste samenvattingen, oefenexamens of aantekeningen te vinden.

Cursussen en examens

Heb je samenvattingen of aantekeningen nodig om te studeren voor een cursus of specifiek examen? Op Stuvia vind je allerlei documenten die studeren makkelijker maken.

Een boekverslag maken: Hoe doe je dat?

Een boekverslag is een samenvatting van een boek dat je hebt gelezen. Je maakt een boekverslag dan ook vaak omdat dit een verplichte opdracht is vanuit school. Ook moet je gemaakte boekverslagen vaak in je examenjaar mondeling toelichten in een overhoring. De boekverslagen die je maakt gedurende de schooltijd dienen dan ook als je persoonlijke samenvatting van het boek: ze zorgen er namelijk voor dat je in staat bent op een later moment de hoofdzaken uit het boek te halen. Maar hoe maak je precies een boekverslag? Door ons stappenplan kom je een heel eind, maar houd wel altijd de specifieke eisen die gegeven zijn vanuit je school in de gaten.

Hoe maak je een boekverslag?

Voordat je begint met het maken van een boekverslag is het belangrijk dat je het boek gelezen hebt. Ook moet je begrijpen wat er met het verhaal bedoeld wordt. In de onderstaande 8 stappen lees je meer over hoe jij een boekverslag maakt.

Boekverslag maken: Stap voor stap

Je begint met het maken van jouw boekverslag door de volgende stappen te volgen:

1. Auteur van het boek
2. Titel van het boek                                            
3. Genre
4. Personages
5.Vertelperspectief
6. Tijd en ruimte
7. Titelverklaring
8. Geef je eigen mening over het boek
9. Eisen van jouw school
10. Tips

Wil jij een toelichting per stap? Lees dan hieronder hoe jij een boekverslag maakt! Mocht je moeite hebben met het lezen van een boek dan kan het behulpzaam zijn om gebruik te maken van de Salami techniek: hierbij deel je het boek op in meerdere losse delen.

1. Auteur van het boek

Begin je samenvatting met de auteur van het boek. Je kunt de auteur beschrijven aan de hand van leeftijd, woonplaats en/of andere geschreven boeken.

2. Titel van het boek

Noteer vervolgens de titel van het boek. Je docent moet tenslotte wel weten over welk boek het gaat.

3. Genre

Beschrijf het genre van het boek. Er zijn diverse genres, zoals: biografie, roman, poëzie of thrillers. Je kunt het genre vaak achterhalen door het genre-etiket op het boek of door het boek online op te zoeken.  

4. Personages

Vervolgens is het tijd om de personages te beschrijven. Het gaat hierbij dus om de wie van het boek. Je kan deze personen uit je boek onderscheiden in hoofd- en bijpersonages. Bij het maken van je boekverslag richt je je vooral op de beschrijving van de hoofdpersonages.

5. Vertelperspectief

Licht aan de lezer toe in je boekverslag in welk perspectief het verhaal zich afspeelt. Er zijn hierbij drie mogelijkheden:

  • Alwetende verteller → een verteller buiten het verhaal. Dit perspectief wordt vooral gebruikt in heilige boeken of oude klassiekers zoals Dik Trom.
  • De ik-verteller → het verhaal wordt verteld aan de hand de ‘ik-persoon’. Deze persoon is vaak het hoofdpersonage.
  • De personale verteller → dit perspectief wordt toegepast wanneer het verhaal in derde persoon is geschreven is.

6. Tijd en ruimte

Wanneer en waar speelt het verhaal zich af? Benoem wanneer je de samenvatting van je boek maakt in welke tijd en welke plekken het verhaal zich afspeelt. In dit gedeelte kan je iets vertellen over de tijdlijn die de hoofdpersonages volgen.

7. Titelbeschrijving

Het is aan jou de taak om bij het maken van je boekverslag uit te zoeken waar de titel vandaan komt en dit aan de lezer toe te lichten. Zo kan de titel van het boek op zichzelf slaan of bijvoorbeeld een mysterieuze betekenis hebben.

8. Eigen mening

Dit is het gedeelte waar je je kennis over het boek even los kan laten en je persoonlijke mening kan geven. Richt je hier vooral op de verwachtingen die je had van het boek en op welke manier het je geraakt heeft.

9. Eisen school

Naast al deze bovengenoemde punten is het belangrijk om rekening te houden met de eisen die jouw school stelt aan het maken van een boekverslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste grammatica of de opmaak van je document.

Je kunt je leraar altijd vragen wat de eisen zijn waar jouw boekverslag aan moet voldoen.

10. Tips

Als laatste tip raden we je aan om na het lezen direct te beginnen aan de samenvatting van je boek. Het boek zit dan nog vers in je hoofd! Wanneer je dit doet is het aan te raden om dit te doen per hoofdstuk. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je alle hoofdstukken dekt wanneer je je boekverslag maakt.

Wist je dat je je boekverslagen ook kan verkopen op Stuvia? Wacht dus niet langer en start met uploaden.

Geld verdienen met jouw samenvattingen?

Jouw samenvattingen verkopen kan snel en gemakkelijk op Stuvia, een internationaal leer- en deelplatform waar je geld kunt verdienen met jouw studiemateriaal.